Arbetsgivare får anställa ukrainska flyktingar eftersom EU har aktiverat massflyktsdirektivet (Temporary Protection Directive) som ger flyende från Ukraina temporärt skydd i hela EU under ett år med möjlighet till förlängning i upp till tre år.

Men det måste ske på rätt sätt. Svenskt Näringsliv har därför sammanfattat vilka villkor ukrainska jobbsökande måste uppfylla och vilket ansvar du som arbetsgivare har i att kontrollera om de uppfyller dessa villkor.

Ukrainska flyktingar kan anmäla sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och få hjälp som planeringssamtal och grundläggande kompetenskartläggning. Men de kan också söka jobb på egen hand.

För att göra det lättare för dig att matcha dina rekryteringsbehov mot kompetensen och erfarenheten hos ukrainska flyktingar har det startats många privata initiativ, däribland Switch To Sweden som använder sig av AI, HejUkraina.se som tar hjälp av Addita Bemanning, Just Arrived som redan under Syrien-krisen blev aktiva och Jobbsprånget Ukraine.

Checklista för dig som vill hjälpa ukrainska flyktingar till jobb

Svenskt Näringsliv har sammanställt en checklista om vad som gäller när du som arbetsgivare vill erbjuda ukrainska medborgare på flykt ett jobb.

Det här gäller när du vill anställa en person från ukraina

Arbetsförmedlingen har sammanställt frågor och svar om vad som gäller när du som arbetsgivare vill anställa en person som kommit till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

INTEGRATIONSPAKTEN

Integrationspakten är Stockholm stads medlemsnätverk med medlemmar från samhällets alla delar som vill hjälpa ukrainska medborgare på flykt att hitta jobb.

jobb åt LGBTQI+ personer

RFSL tillsammans med en rad andra organisationer söker företagare som kan erbjuda jobb för LGBTQI+ personer från Ukraina i Sverige.

JOBBSPRÅNGET Ukraine

Jobbsprånget är ett praktikprogram som erbjuder nyanlända akademiker praktik som matchar behovet som finns hos medverkande arbetsgivare.

SWITCH TO SWEden

Svenska inkubatorer och science parks som Kalmar Science Park, Linköping Science Park och Kalrmar Science Park har gått samman för att hjälpa ukrainska talanger in i arbete med hjälp av AI.

just arrived

Just Arrived skapades under Syrien-krisen för att hjälpa till i matchningen mellan arbetsgivare och talanger med bl.a. en app. Hör av dig till Just Arrived för att som arbetsgivare få hjälp att hitta talanger från Ukraina.

Jobbstart UKRAINA

Jobbstart Ukraina supportar ukrainska flyktingar hitta arbete som passar inom olika branscher genom att matcha kunskap och erfarenhet mot arbetsgivare.

JOBBMÄSSA I GÖTEBORG

Lindholmen Science Park, Business Region Göteborg, Västa Göralandsregionen m.fl. anordnar mässor för att matcha ukrainska flyktingar och svenska företag.

”Vi har tusentals ansökningar varje månad från hela världen, men vi har valt att de ukrainare som söker behandlas först. Vi går igenom deras cv och tar en första kontakt och i många fall då kallar till intervju”, säger Anders Thor från Northvolts batterifabrik i Skellefteå till Sveriges Radio.

© 2023 HelpUkraina.se