Som flykting från Ukraina behöver du hjälp så fort som möjligt när du har kommit till Sverige med att få uppehållstillstånd, boende, jobb, ekonomiskt stöd, betalkort, tillgång till sjukvård, utvärdering av din utbildning, språkkurser och barnens skolgång.

Läs och ansök om uppehållstillstånd med tillfälligt skydd och fråga Migrationsverket om hur du kan hitta ett hem till dig eller din familj. Sök efter ekonomisk ersättning och bli tilldelad ett betalkort när du handlar tjänster och produkter eller för att ta ut pengar.

Behöver du vaccinera dig mot covid-19, undersöka ditt allmäntillstånd eller har ont i kroppen så kan du söka stöd för detta.

Studera även ordlistan, se till så att dina barn börjar gå i skolan så att de kan lära sig prata svenska, värdera din ukrainska utbildning och gå en gratis språkkurs.

Nyanländ

Här kan du hitta information om asyl, uppehållstillstånd och skicka ansökan. Läs om hur du kan hitta bostad eller söka arbete i Sverige.

ekonomi

Läs om bankkortet från Migrationsverket och hur det fungerar när du använder det. Här kan du hitta information om särskilt bidrag, dagersättning och bostadsersättning.

Sjukvård

Sök vård om du har besvär som inte kan vänta eller om ditt barn är sjuk och behöver medicin eller tandvård. Läs om UT-kort och hur du kan vaccinera dig mot covid-19. 

utbildning

Låt dina barn gå i skolan och börja lära sig svenska språket. Läs ordlista eftersom det gör din vardag enklare. Använd din utländska utbildning genom att få det bedömt.

© 2023 HelpUkraina.se