Boende för ukrainska flyktingar i Sverige ansvarar Migrationsverket för. Men det tar tid att ordna bostad till alla flyktingar. Där kan du som privatperson, bostadsrättsförening, hyresvärd eller annan fastighetsägare hjälpa till med boende.

Dels söker Migrationsverket fastighetsägare som vill delta i myndighetens upphandling för bostadsplatser, och kommuner som behöver hjälp med att hitta jourhem och evakueringsboenden

Dels finns det hjälporganisationer som Caritas, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner, samt helt privata initiativ som Ukrainian Refugees In Sweden, Swedes For Ukraina och Refugees Welcome som förmedlar rum, lägenheter och annat boende till ukrainska flyktingar i Sverige.

Hyresgästföreningen säger att det är möjligt att utan lov ta in ukrainska flyktingar som inneboende men rekommenderar en hemförsäkring. HSB tror också ett det är möjligt att upplåta gästlägenheter eller lokaler som kan iordningställas till flyktingar från Ukraina.

DET HÄR GÄLLER OM ATT DELA DIN BOSTAD

Hyresgästföreningen sammanfattar vad som gäller när du öppnar din hyresrätt eller bostadsrätt för ukrainska flyktingar.

Refugees Welcome

Hör av dig till Refugees Welcome om du vill öppna ditt hem för ukrainska flyktingar eller vill donera pengar för att ukrainare i Sverige ska ha råd med hyran.

Migrationsverket

Du som är fastighetsägare kan delta i Migrationsverkets upphandling för bostadsplatser åt ukrainska flyktingar – i första hand i närhet av Migrationsverkets kontor.

Kommunernas evakueringsboende

Många kommuners socialförvaltning har iordningställt tillfälliga boenden åt ukrainska flyktingar. Kontakta din kommun om du kan hjälpa till.

stockholms stadsmission

Stockholms Stadsmission söker privatpersoner som kan öppna upp sina hem samt fastighetsägare som kan upplåta olika typer av boenden för ukrainska flyktingar.

familjehem eller jourhem

FamiljehemSverige är ett samarbete mellan kommuner som söker jourhem för tillfälliga placeringar (maximalt sex månader) för barn från Ukraina. En fördel om du kan ukrainska eller ryska.

UKRAINIAN REFUGEES IN SWEDEN

Facebook-gruppen Ukrainian Refugees In Sweden förmedlar hjälp och bostad åt ukrainare i Sverige.

Hjärterum i göteborg

Räddningsmissionen i Göteborg söker privatpersoner och fastighetsägare som kan upplåta boyta åt ukrainska flyktingar för en begränsad tid och utan ekonomisk ersättning.

SWEDES FOR UKRAINA

Swedes for Ukraine erbjuder en digital tjänst som matchar dig med ledigt boende med en ukrainsk flyktingsfamilj. Du signar ett standardavtal som garanterar dina gäster tre månaders gratis boende.

CARITAS

Vill du ta emot en eller flera flyktingar i ditt hem eller sommarstuga så kan du också höra av dig till Caritas Sverige.

GÄSTRUM & LOKALER I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN

HSB:s och Riksbyggens jurister säger att det finns lagligt stöd för att erbjuda gästrum och andra iordningsställda lokaler åt ukrainska flyktigar. Det gäller dock att ha koll på frågor om hemförsäkring, brandskydd, bygglovsregler, besittningsskydd m.m.

”Vi vill verkligen inte bli en belastning för Josefine, vi vill gärna hitta en egen bostad. Vi sitter hela tiden och söker på olika sajter”, säger Oleg Makarov till Hyresgästföreningens medlemstidning Hem&Hyra.

© 2023 HelpUkraina.se