Ge gåvor och donationer för humanitära insatser i Ukraina som samordnas av svenska eller internationella hjälporganisationer med partners eller egna katastrofteam på plats i krigsdrabbade landet är det bästa sättet att hjälpa Ukraina just nu.

Bland de i Ukraina aktiva organisationerna med breda insatser finns Röda Korset, Frälsningsarmén, Läkare Utan Gränser och Läkarmissionen. I menyn hittar du också många organisationer som har specialiserat sig på att hjälpa barn och deras familjer, kvinnor, LHBTQI+ personer och husdjur.

Pengarna används till olika humanitära insatser utifrån vad situationen just kräver: Evakuering, transport ut ur landet, sjukvårdsutrustning, läkemedel och personal till lokala sjukhus och hälsokliniker, mat, dricksvatten och hygienartiklar, filtar och tillfälliga sovplatser m.m.

Som privatperson kan du göra avdrag på dina gåvor till hjälporganisationer. Företag kan inte göra sådana avdrag men kan däremot ge sin utdelning som gåva.

giva sverige

Om du har svårt att hitta en hjälporganisation som levererar just den hjälp som du vill ge till krigsdrabbade människor i Ukraina så har Giva Sverige en omfattande lista som kompletterar den här.

RÖDA KORSET

Donera pengar till Röda Korsets arbete i Ukraina. De delar ut rent vatten, mat och hygienartiklar, ger första hjälp och krisstöd, hjälper till med evakuering, skydd, utrustning till sjukhus och hälsokliniker m.m.

svenska kyrkan

Ge en gåva till Svenska Kyrkans  initiativ ACT för att förse människorna på flykt med mat, vatten, hygienartiklar, filtar, madrasser, tillfälliga sovplatser m.m.

läkarmissionen

Skicka pengar till Läkarmissionen som genom organisationer på plats driver ett barncentrum, hjälper flyktingar ut ur landet, skickar sjukvårdsutrustning, filtar och kläder till folk i drabbade ukrainska städer, bistår människor på flykt i Rumänien och Moldavien m.m.

läkare utan gränser

Stötta Läkare Utan Gränsers arbete i Ukraina och i grannländerna – en kamp mot klockan om att få rätt medicinska förnödenheter till rätt plats och förbereda personalen för stora inflöden av skadade människor.

frälsningsarmén

Ge en gåva till Frälsningsarméns katastrofteam som finns på plats i Ukraina för att hjälpa människorna på flykt ut ur landet och möta upp dem i Sverige

STARTA EN INSAMLING

Du som är privatperson och har en stor bekantskapskrets eller du som är företagare och vill använda kraften bland medarbetare och kunder kan på BetterNow skapa en egen insamling som går till en hjälporganisation som är aktiv i Ukraina.

Ge bort utdelning

Företag kan inte göra avdrag på på gåvor till hjälporganisationer. Företagarna rekommenderar däremot att aktiebolag ger bort sin utdelning som gåva och därmed slipper betala inkomstskatt.

gör avdrag på skatten

Om du som privatperson ger en gåva till en ideell organisation kan du ha rätt till skattereduktion med 25 % av gåvobeloppet. För inkomståret 2022 finns det ett tak om 3 000 kr per år, det vill säga motsvarande gåvor om 12 000 kr, skriver Amanda Tjernström är skatterådgivare vid Skeppsbron Skatt.

”Det kanske låter som en slogan, men jag är rätt gammal nu, och då vill jag att pengarna ska användas till något bra. Det ligger i människans natur att vara human”, säger fastighetsmiljardären Roger Akelius till Dagens Industri.

© 2023 HelpUkraina.se