Många av de 13 miljoner ukrainare på flykt har sällskapsdjur som hundar och katter. Ibland kunde de ta med husdjuren på flykten men ibland var de tvungna att lämna kvar djuren.

Även de många miljoner djur i lantbruket – boskapsdjur, grisar och kycklingar – stressas, skadas och dödas av bomber och granater. De är också svåra att förflytta och överges därför när lantbrukarna tvingas fly för sina liv.

Dina pengargåvor till Djurskyddet Sverige, Djurens Rätt, Veterinärer utan Gränser m.fl. används för att hjälpa flyktingar med djur, evakuering av djur från Ukraina till grannländerna, lokala shelters och djurhem, vaccinering, veterinärer, foder m.m.

Jordbruksverket har också särskilda regler för införsel av sällskapsdjur och hästar.

DJURSKYDDET SVERIGE

Djurskyddet Sverige samlar pengar till organisationer som är verksamma i Ukraina samt grannländerna för att hjälpa flyktingar med djur, evakuering av djur från Ukraina, införsel av foder och förnödenheter, vaccinering, veterinärundersökningar m.m.

införsel av djur från ukraina

Om du har bestämt dig för att rädda ett sällskapsdjur eller en häst från Ukraina så har Jordbruksverket sammanfattat vilka regler som gäller för ditt och djurens bästa.

Djurens rätt

Du kan stötta djuren i Ukraina genom att antingen bli medlem i föreningen eller ge ett engångsbelopp till Djurens Rätt. 

Hundar utan hem

Hundar utan Hem behöver pengar för riktade insatser som att transportera förnödenheter till Ukraina, stötta lokala shelters och transportera hundar till trygghet i Polen.

veterinärer utan gränser

Veterinärer Utan Gränser förmedlar pengar till organisationer i och omkring Ukraina som hjälper djur, djurhållare och veterinärer, både på plats och de som flytt.

Pälsklingjouren

Pälsklingsjouren skänker pengar till de behövande djuren i Ukraina vid beställning av deras deras Paws & Pals t-shirt.

EUROGROUP FOR ANIMALS

Eurogroup for Animals har sammanställt en lista över organisationer som hjälper djuren i Ukraina eller djuren som har evakuerats från Ukraina till grannländer.

”Många har tagit med sig sina husdjur men en stor andel har tvingats lämna dem. Det berättas om hundar och katter som svälter ute på gatorna”, berättar Carina Olsson (ordförande för organisationen Hundar utan hem) till Dagens Nyheter.

© 2023 HelpUkraina.se