Volontärer för att hjälpa ukrainska flyktingar söks av hjälporganisationer och kommuner i hela Sverige, dels dig som pratar ukrainska och / eller ryska, dels dig som kan hjälpa till att driva stödcentrum, second hand-butiker, insamlingar m.m.

Du som behärskar ukrainska och / eller ryska är eftertraktad som tolk, lärare, pedagog, läxhjälp, aktivitetsledare för språkcaféer m.m.

Rädda Barnen, Stockholms Stadsmission, Hej Främling!, Beredskapslyftet m.m. söker volontärer till stödcentrum, second hand-butiker, insamlingar och fritidsaktiviteter samt kontaktpersoner för ukrainska familjer som kan hjälpa till med myndigheter, boende och jobb.

NYA kompisbyrån

Hör av dig till Nya Kompisbyrån som matchar ukrainska flyktingar med dig som är etablerad i Sverige och som talar ukrainska, ryska eller engelska.

RFSL

Kontakta RFSL som tillsammans med andra organisationer söker volontärer, psykologer m.fl. som kan hjälpa till med ett tryggt mottagande av LGBTQI+ personer från Ukraina.

STOCKHOLMS STADSMISSION

Du som talar ryska eller ukrainska får kontakta Stockholms Stadsmission som söker volontärer till sitt stödcentrum i Stockholm.

volontärbyrån

Du som vill hjälpa ukrainska flyktingar i Sverige hittar hos Volontärbyrån aktuella uppdrag som volontär hos olika organisationer.

rädda barnen

Du som gillar barn kan ställa upp som Rädda Barnens aktivitetsledare för Migrationsverkets boende i Malmö där man har skapat en barnvänlig plats.

hej främling!

Du som är intresserad av sport, kultur och friluftsliv kan inom Hej Främling! antingen följa med ukrainska flyktingar till befintliga aktiviteter eller anordna egna i Norra Sverige och Skåne.

GÖTEBORGS STADSMISSION

Om du bor i Göteborg så kan du kontakta Göteborgs Stadsmission som arbetar med att ta emot ukrainska flyktingar, exempelvis genom start-kit till barnfamiljer, boendeplatser och nödhjälp.

röda korset

Röda Korset söker volontärer på flera orter för både den ordinarie verksamheten och för tillfälliga insatser gentemot människor som flyr från Ukraina. Det kan vara volontärer till första hjälpen-grupper, krisstöd eller second hand-butiker.

JUDISKA FÖRSAMLINGEN

Judiska Församlingen i Stockholm har kontakt med Migrationsverket och MSB för att hjälpa judar från Ukraina som flyr till Sverige. Till det arbetet söker församlingen nu volontärer.

MEDBORGARSKOLAN

Kontakta Medborgarskolan om du vill bli kursledare i svenska för ukrainska flyktingar eller starta kurser och aktiviteter som vänder sig till dem som har flytt från Ukraina.

LÄRARE OCH PEDAGOGER

Många skolor och förskolor i din hemkommun kommer ha ukrainska elever och därför behöver lärare, pedagoger och stödpersonal som talar ukrainska.

ukrainska institutet

Ukrainska Institutet söker volontärer inom administration, PR, marknadsföring, fundraisning och värdfamiljer för ukrainska artiver under festivaler och konserter.

stöd för personer som är nya i sverige

Som volontär kan du delta i IMs arbete med integration och demokrati i Stockholm, Göteborg, Malm och Lund: Läxhjälp, språkcaféer, insamlingar, events etc.

”Vi vet ju inte hur länge vi blir kvar här och därför vill jag lära mig språket för att kunna söka jobb framöver. Jag vill inte ta pengar från samhället, från ett land som välkomnat oss och erbjudit oss skydd”, säger Olena Zhupanova till Göteborgs-Posten.

© 2023 HelpUkraina.se